Patent Ductus Arteriosus(PDA)
PDA یا مجرای شریانی باز حالتی است که در طی آن مجرایی که در دوران جنینی ارتباط بین سیستم گردش خون عمومی و سیستم گردش خون ریوی را برقرار میکند پس از تولد همچنان باز می ماند.
در دوران جنینی از آنجایی که ریه ها فعال نیستند و فشار خون عروق ریوی بالاست و تبادل اکسیژن از طریق جفت انجام می شود و اصولا نیازی به ریه های جنین نیست لذا خونی که از قلب به سمت ریه ها پمپ میشود از طریق این مجرا به گردش خون عمومی باز می گردد.
10 تا 15 ساعت پس از زایمان در یک قلب سالم این مجرا شروع به بسته شدن میکند ودر نتیجه ارتباط گردش خون عمومی و ریوی قطع می شود.در 88درصد موارد قلب های سالم پس از 8 هفته این مجرا کاملا بسته میشود و اگر بعد از این مدت باز بماند به آن مجرای شریانی باز یا PDA می گویند.
جریان خون در PDA پس از تولد معکوس میشود و از گردش خون عمومی که یک سیستم پرفشار است به سمت عروق ریوی که سیستم کم فشار است جریان میابد.این امر بتدریج موجب افزایش خون عروق ریوی و بزرگی قلب راست(دهلیز و بطن راست) و در نهایت نارسایی قلب میشود.
درمان کلاسیک در حال حاضر بستن PDA از طریق آنژیوگرافی با قرار دادن یک coilدر داخل مجرا که موجب ایجاد لخته و بسته شدن آن میشود انجام می گردد.این روش توسط همکاران فوق تخصص قلب اطفال انجام می شود.
در مواردی که PDA بزرگ باشد از این روش نمی توان استفاده کرد و باید توسط عمل جراحی این مجرا را بست.
عمل جراحی بستن مجرا از طریق شکاف در قفسه صدری انجام میشود که یک نوع عمل جراحی قلب بسته می باشد.
با توجه به سن و وزن پایین بیماران و محدودیتهایی روش جراحی این عمل خطرات و عوارض خاص خود را می تواند داشته باشد که بهتر است قبل از عمل در مورد آنهابا جراح بیمار گفتگو گردد.
اگر مشکلی پیش نیاید بیمار در عرض دو تا سه روز بیمارستان را ترک می نماید.
این عمل در بیمارستان شهید دکتر لواسانی برای بیمه شدگان محترم تامین اجتماعی کاملا رایگان انجام می شود.